Przysmaki kulinarne Europejczyków - GRECJA c.d.

Sos tzatziki

Tzatziki to grecki dip, przygotowywany na bazie jogurtu naturalnego. Oprócz niego obowiązkowymi składnikami sosu są również: czosnek, świeży ogórek oraz oliwa. W zależności od przepisu można dodać do niego także ocet winny, białą paprykę, pieprz, koperek czy rdzeń korzenia pietruszki, a także sok cytrynowy, miętę czy ser feta. Tzatziki to najpopularniejsza grecka przystawka, serwowana do dań z grilla oraz pieczonych, duszonych i smażonych potraw.



Mousaka

Będąc w Grecji koniecznie musicie spróbować mousaki. To jedno ze sztandarowych potraw tamtejszej kuchni, serwowane niemal w każdej restauracji i tawernie. W zależności od regionu mousakę przyrządza się w nieco inny sposób. Bazą potrawy są jednak zawsze bakłażany, pomidory oraz mielone mięso. Górną warstwę dania stanowi sos beszamelowy, często posypany żółtym serem. Całość zapieka się w piecu lub piekarniku, otrzymując pyszną i sycącą zapiekanką. To jednogarnkowe, tradycyjne danie jest obecnie w kuchni greckiej od stuleci. Choć wydawać by się mogło, że łatwo je przygotować – to tylko pozory. Wykonanie mousaki jest niezwykle pracochłonne i nie należy do najłatwiejszych zadań.

źródło : beszamel.pl


Ciasto filo

Z pewnością nie wszyscy z Was słyszeli o cieście filo. A szkoda. Ten delikatny, podobny nieco do ciasta francuskiego specjał jest bazą wielu greckich deserów. Ciasto filo jest delikatne i chrupiące. Niestety, podobnie jak ciasto francuskie jest bardzo tłuste. Aby sporządzić ciasto filo potrzebne będą: mąka, oliwa, sól i woda. Tak powstała mieszankę rozwałkowuje się na cienkie warstwy, które następnie smaruje się roztopionym masłem i piecze. Przygotowanie ciasta filo w domowych warunkach jest bardzo czasochłonne. Można jednak bez większego problemu zakupić je w niemal każdym greckim supermarkecie.


źródło : tvn zdrowie

Owoce morza

Grecja to również raj dla osób lubiących ryby i owoce morza, mimo iż w nie każdym regionie tego kraju dostaniemy świeże i pyszne morskie specjały, to warto pamiętać, że w miejscowościach leżących nad wodą koniecznie trzeba skosztować dań powstałych z wyłowionych z wód produktów. Grecy jadają tuńczyki, okonie i sardynki oraz krewetki, małże i ośmiornice. Owoce morza przyrządza się na wiele różnych sposobów. Grillowane, panierowane, podawane z makaronami, a także zapiekane. Każdy powinien znaleźć coś dla siebie.


Greckie specjały w różnych regionach

Jak łatwo zgadnąć, każda z greckich wysp może pochwalić się charakterystycznymi tylko dla niej specjałami:

  • Będąc na Santorini koniecznie spróbujcie niewielkich, mało kształtnych pomidorów

  • Wyspa Mykonos słynie z suszonej wieprzowiny o nazwie louses oraz zapiekanki z cebuli i sera, zwanej kremythopita

  • Kos to raj dla miłośników tarty cytrynowej oraz różnych, często przedziwnych gatunków sałat

  • Będąc na Krecie sięgnijcie po pyszne karczochy i charakterystyczny dla wyspy ser graviera

  • Korfu jest królestwem dań inspirowanych kuchnią włoską. Odwiedzając wyspę spróbujecie znakomicie przyrządzonych, zapiekanych z mięsem makaronów



Komentarze

Popularne posty