Przysmaki kulinarne Europejczyków - NIEMCY
W Polsce to pierogi, bigos, schabowy i pomidorówka. Niemcy kojarzą nam się raczej z piwem niż z kuchnią. Czym mogą się pochwalić i jakie mają specjały? Oferta jest całkiem spora. Istniejące wcześniej niezależne od siebie kraje związkowe miały własne przepisy kulinarne. Nic więc dziwnego, że obecnie za Odrą panuje tak wielka różnorodność. Poniżej tylko kilka propozycji. Przeczytajcie, bo warto.
MAULTASCHEN
(Badenia – Wirtemberga)
Maultaschen
to kwadratowe pierogi z ciasta makaronowego z nadzieniem mięsnym.
Nadzienie to składa się najczęściej z mięsa mielonego, pieczonej
kiełbasy cielęcej, szpinaku i pietruszki. Przepis może być różny
w zależności od regionu. Według legendy pierogi te zostały
wymyślone przez cystersów z Maulbronn, którzy nie chcieli
rezygnować z mięsa w czasie postu. Ponieważ zdawały się być
bezmięsne, otrzymały przydomek „Herrgottsbscheißerle".
Dzisiaj przepisy występują w różnych wariacjach. Według
niektórych do nadzienia dodaje się szparagi, marchewkę lub
ziemniaki.
![]() |
źródło : http://www.niemcy-online.pl |
BIAŁA
KIEŁBASA (Bawaria)
Najpopularniejszym
regionem Niemiec jest Bawaria. Powodów ku temu jest wiele. Są to
międzynarodowe imprezy (np. Oktoberfest), atrakcyjne cele
turystyczne, silna gospodarka, ale i mocno zakorzenione i kultywowane
tradycje. Bawaria w wielu dziedzinach jest postrzegana jako wizytówka
Niemiec, a skoro tak, to musi być tam dobre jedzenie!Bawarską
kuchnią można rozkoszować się nie tylko na corocznym
Oktoberfeście, ale również zaczynać z nią każdy poranek, a do
tego precel i słodka musztarda. Jednak najlepsza jest biała
kiełbasa, na którą przepis został stworzony podobno w roku 1857 w
Monachium. A było to tak - pewnemu gospodarzowi skończyły się
jelita owcze i musiał zastąpić je jelitami wieprzowymi. Te w
przeciwieństwie do owczych są delikatniejsze, dzięki czemu wyszła
mu przez przypadek biała kiełbasa. Teraz ta regionalna potrawa
cieszy się tak dużym uznaniem, że co roku w Monachium odbywa się
konkurs na najlepsze monachijskie białe kiełbasy.
![]() |
źródło: http://www.niemcy-online.pl |
STRUCLA BOŻONARODZENIOWA (Saksonia)
Typowy niemiecki przysmak w okresie świątecznym. Niegdyś była rodzajem chleba postnego w czasie adwentu. Dopiero, gdy 300 lat temu tzw. "listem maślanym" kościół złagodził adwentowy zakaz na masło i mleko, składniki te, po opłaceniu grzywny, mogły być dodawane do strucli. Obok nich, w strucli znajdziemy: starte migdały, rodzynki, przyprawy, skórkę cytrynową i pomarańczową. Najsłynniejsza strucla pochodzi z Drezna. Ma szczególnie długą tradycję i opiera się o ściśle ustalony przepis. Co roku w drugą sobotę adwentu odbywa się w Dreźnie święto strucli, a w roli głównej występuje największa strucla na świecie. Obecnie słynne ciasto można spróbować nie wybierając się do Saksonii - wystarczy zamówić je do domu.
![]() |
źródło: http://www.niemcy-online.pl |
|
KLOPSY PO KRÓLEWIECKU (Brandenburgia)
Tradycyjna potrawa brandenburska pochodząca z dawnego Królewca w Prusach Wschodnich - dzisiejszego Kaliningradu. Według legendy wymyślona została przez kucharkę kupca, który potem spopularyzował potrawę w regionie wokół Królewca. Klopsy przyrządzane są z cielęcego mięsa mielonego, bułki tartej, jajek i skórki cytrynowej. Tradycyjnie serwowane są w sosie śmietanowo-kaparowym. Można podawać klopsy z ziemniakami, buraczkami lub ryżem.
![]() |
źródło: http://www.niemcy-online.pl |
KNIPP
PO BREMEŃSKI (Brema)
W
konkursie piękności tradycyjna potrawa bremeńska nie ma żadnych
szans, ale w końcu chodzi przecież o smak.Ta kasza z mięsem
mielonym, przez długi czas danie ludzi ubogich, jest dzisiaj
specjalnością Bremy, której nie można ominąć przy okazji wizyty
w tym mieście.
Knipp
po bremeńsku przyrządza się z kaszy owsianej, mięsa wieprzowego i
wołowego oraz ziela angielskiego i innych przypraw. Tradycyjnie
podawany jest na ciepło z ziemniakami i ogórkami, ale możliwe są
również wariacje z dodatkiem musu jabłkowego czy pieczywa
pełnoziarnistego. W barach szybkiej obsługi można go również
kupić jako chrupiący kotlet mielony.
![]() |
źródło : http://www.niemcy-online.pl |
KRABY
Z MORZA PÓŁNOCNEGO (Dolna Saksonia)
Typową
niemiecką potrawą są także świeże kraby z Morza Północnego.
Łowi się je najczęściej przy pomocy podbieraków w przesmykach
wodnych. Mogą być podawane na surowo, ale też np. pieczone lub
dodawane do w sałatki. Nie powinno jest niespodzianką, że w swoim
czasie kraby należały do grona podstawowego pożywienia. W licznych
miastach nabrzeżnych można znaleźć jeszcze wspomnienie dawnych
czasów, kiedy to kobiety regionu Morza Północnego udawały się na
połów.
![]() |
źródło : http://www.niemcy-online.pl |
Komentarze
Prześlij komentarz