W Polsce to pierogi, bigos, schabowy i pomidorówka. Niemcy kojarzą nam się raczej z piwem niż z kuchnią. Czym mogą się pochwalić i jakie mają specjały? Oferta jest całkiem spora. Istniejące wcześniej niezależne od siebie kraje związkowe miały własne przepisy kulinarne. Nic więc dziwnego, że obecnie za Odrą panuje tak wielka różnorodność. Poniżej tylko kilka propozycji. Przeczytajcie, bo warto. MAULTASCHEN (Badenia – Wirtemberga) Maultaschen to kwadratowe pierogi z ciasta makaronowego z nadzieniem mięsnym. Nadzienie to składa się najczęściej z mięsa mielonego, pieczonej kiełbasy cielęcej, szpinaku i pietruszki. Przepis może być różny w zależności od regionu. Według legendy pierogi te zostały wymyślone przez cystersów z Maulbronn, którzy nie chcieli rezygnować z mięsa w czasie postu. Ponieważ zdawały się być bezmięsne, otrzymały przydomek „Herrgottsbscheißerle". Dzisiaj przepisy występują w różnych wariacjach. Według niektórych do nadzienia dodaje się szparagi, marchewkę lub zie...
Komentarze
Prześlij komentarz