Choć za oknami prawie wiosna, to my zaklinamy zimę. Nasza biblioteka pięknie udekorowana jest pracami Piotra Barana, które stanowią tło dla zabawnej i pouczającej twórczości Urszuli Kępki. Sami zobaczcie:
Zapraszam do udziału w konkursie czytelników / uczniów klas : - 1-3 szkoły podstawowej - 4-8 szkoły podstawowej - oraz uczniowie szkół ponadpodstawowych Konkurs organizowany jest w ramach Ogólnopolskiej Akcji Czytelniczej „Czytamy z Sercem” ( https://www.facebook.com/CzytamyzSercem/ ) przez Szkołę Podstawową nr 18 im. Tadeusza Kościuszki w Jaworznie oraz Miejską Bibliotekę Publiczną w Jaworznie – F ilia Ciężkowice . Przedmiotem konkursu jest stworzenie zakładki do książki wykonanej dowolną techniką plastyczną /techniczną i//lub przestrzenną, której tematem jest „Bohater o wielkim sercu” - bohater literacki. Regulamin konkursu dostępny pod adresem https://drive.google.com/file/d/1Goy7BfWIG6IuD-AHY0xqcMNdL6Spqzch/view?usp=drive_link
W naszej bibliotece zrobiło się bardzo kolorowo. A wszystko to za sprawą prac uczniów ze SP nr 18 w Jaworznie, którzy pięknie zilustrowali wiersz naszego wielkiego poety Tadeusza Różewicza pt. "Bursztynowy ptaszek". Wiersz smutny i melancholijny, ale pięknie oddający jesienny nastrój.
W Polsce to pierogi, bigos, schabowy i pomidorówka. Niemcy kojarzą nam się raczej z piwem niż z kuchnią. Czym mogą się pochwalić i jakie mają specjały? Oferta jest całkiem spora. Istniejące wcześniej niezależne od siebie kraje związkowe miały własne przepisy kulinarne. Nic więc dziwnego, że obecnie za Odrą panuje tak wielka różnorodność. Poniżej tylko kilka propozycji. Przeczytajcie, bo warto. MAULTASCHEN (Badenia – Wirtemberga) Maultaschen to kwadratowe pierogi z ciasta makaronowego z nadzieniem mięsnym. Nadzienie to składa się najczęściej z mięsa mielonego, pieczonej kiełbasy cielęcej, szpinaku i pietruszki. Przepis może być różny w zależności od regionu. Według legendy pierogi te zostały wymyślone przez cystersów z Maulbronn, którzy nie chcieli rezygnować z mięsa w czasie postu. Ponieważ zdawały się być bezmięsne, otrzymały przydomek „Herrgottsbscheißerle". Dzisiaj przepisy występują w różnych wariacjach. Według niektórych do nadzienia dodaje się szparagi, marchewkę lub zie...
Komentarze
Prześlij komentarz